Ce mancam în seara asta? SARMALE!!!!!!!!!!!!
Posted by nedeia pe 21/10/2009
Azi, vorbind cu Lupu mi s-a făcut o pohtă de sarmale ceva de speriat. Zis şi făcut, întrebat mamă de reţetă (dacă nu am spus maică-mea e moldoveancă şi găteşte excelent), plecat la Mega Imaj (că piaţa e departe) şi luat cele trebuincioase. Cum bărbatul mi-e vegetarian, am optat pentru versiunea fără carne. Nu regret nici o secundă 🙂
Dat fiind că e prima oară cand fac sarmale, rog onorata audienţă să îmi ierte entuziasmul şi nepriceprea. Nu pot decât să vă spui ca aşa sarmale bune n-am făcut în viaţa mea (era şi greu, nu? )
Aşadar iată construcţia necesară pentru a obţine aşa ceva în farfurie:
N-am găsit varză murată aşa că am zis mulţumesc că am dat de foi de viţă în saramură. Le-am aşezat într-un castron cu apă rece la desărat (şi tare bine am făcut…)
Cum sărmăluţele sunt de post (sau vegetariene), am luat soia granule (pachet de 100 de grame) şi l-am zvârlit intr-un litru şi jumătate de apă clocotită, spre fierbere 20 de minute. Atenţie, începători! Daca scăpaţi din vedere să dati focul la mic păţiţi ca mândra aci de faţă şi vă dă amestecul în foc…
Pe de altă parte se ia o caserolă de ciuperci (mmmm… ghebe….), se curata, se spală bine-bine şi se pun şi ele pe foc, in puţină apă, cât să dea un clocot. Apoi se spală în câteva ape reci, sa se duca orice urmă de mucilagiu. Poze cu înainte şi după.
În timp ce ghebele se răsfaţă în apa caldă, se toacă o ceapă mare (sau două potrivite), jumătate de ardei gras, un morcov şi o ţelină mică, românească. Se pun în vas teflonat, se toarnă ulei şi se călesc.
Între timp nu uităm de soia, pe care o scurgem şi o punem la răcit. Nu de alta, dar ne vom băga mâinile in ea ceva mai încolo…
am început să toc ciupercile, dar m-am plictisit si am băgat mixerul în acţiune. În oală am pus legumele călite şi ciupercile… şi iată ce a ieşit…
Şi apoi stau la răcit pe marginea geamului legumele şi soia…
Tocăm şi o legătură de pătrunjel proaspăt şi punem la un loc legumele, soia, pătrunjelul, bulion, două ouă, sare, piper, busuioc, cimbru, o cană de orez.. şi le amestecăm romăneşte, cu mâna..
Şi , ca să nu se lipească sărmăluţele de oală, le-am făcut un pat de beţe de bambus .. puteam pune mult mai puţine, dar era mult prea amuzant să le rup 🙂
Ei, şi iată cum am stat o oră în picioare să îmbrac maclavaisul cu foi de viţă.. cam mici frunzele, m-am chinuit cam mult, dar iată ce a ieşit . Între sarmale s-au strecurat şi frunze de dafin şi boabe de piper multicolor.
La final, restul de bulion din borcan s-a diluat in apa şi s-a turnat peste sărmăluţe
Ei bine… şi iată cum arată sarmalele fierbând :)… aşa că spor la treaba diseara!!!
Carmen said
Pentru ghebele alea as da un porc intreg, cred ca au dat un gust extraordinar sarmalelor 🙂 Amestecul de ciuperci cu legume arata foarte bine nemaruntit cu blenderul, data viitoare, daca mai faci, sa le lasi asa, o sa le lege orezul. Si umpleai foile de vita mai usor. Acum sa-ti fie de bine, dar sa stii ca daca le pui ou nu mai sint de post. Cica daca n-ai stiut ti se iarta 🙂
Carmen said
Aha, am recitit, era pentru vegetarieni, nu de post 🙂
nedeia said
He he he :-))
eu nu tin si n-am sa tin „post” cat m-o mai duce mintea. cel putin nu alea dictate de biserica. nu ma intereseaza nici dezlegari la pesti, harti , de dulce si alte treburi. evit sa mananc carne pe cat pot , sotul meu este oricum lacto-ovo-vegetarian… in perioada asta n-am de ales si ma nutresc si cu carnuri, dar dupa ce termin cu „munca” imi revin la un regim lacti-ovo-pestisoor-veggie :))