Pe tarâmul de dincoace

Lucruri pe care le gândesc atunci când nu gândesc

De ce NU sarbatoresc eu revelionul

Posted by nedeia pe 04/01/2010

m-am saturat sa fiu intrebata „unde petrec revelionul”, de parca ar fi cine stie ce milestone de o cruciala importanta in viata mea, in viata noastra. cand spun ca nicaieri lumea se uita ciudat la mine, iar daca mai spun ca eu nici nu il sarbatoresc, prvirile parca devin acuzatoare:  „cum adica sa nu sarbatoresti revelionul?!”. pau uite-asa, foarte bine.

pentru mine acest revelion nu e decat o conventie , nu o definitie a unui nou an. sa sarbatoresc faptul ca cineva, la un moment dat in istoria moderna, a stabilit ca, pentru a tine seama mai bine trecerea timpului, e nevoie de un alt calendar, organizat, metodic, cu luni avand un numar fix de zile, cu 12 luni, din care prima e musai ianuarie si ultima e musai decembrie. nu inteleg logica din spate, nu inteleg „pe ce se bazeaza”. parerea mea e ca pe un nimic (a se sesiza diferenta intre nimic si un nimic). se intampla ceva pe 31 decembrie? vreun fenomen astronomic important? panamtul trece printr-o anumita stare care ne da dreptul sa spunem „da, uite noul an? sta timpul mai drept fix pe 31 decembrie? da’ de ce nu pe 19 ianuarie sau pe 8 mai? uite-asa .. eu n-am gasit nici o explicatie care sa ma multumeasca, afara de nevoia de a fi toti inregimentati in acelasi sistem de a ne numara si masura. marea unuiune temporala, masuram cu totii timpul la fel, vai ce planeta frumoasa, ce oameni minunati, ce armonie… uite cum tot poporul da drumul la pocnitori si artificii , se imbata si se imbuiba…. ce fericire….

mi s-ar fi parut mult mai normal sa se lege noul an de un ciclu astronomic. soarele in solstitiu ar putea marca inceputul anului, pentru ca incepe sa ii creasca puterea din nou. sau soarele la echinoctiu, tocmai cand depaseste ziua durata noptii. si lucrurile astea erau cunoscute de invatatii vremii, asa cum „luna” isi trage numele din ciclul de 29 de zile al lunii, cu fazele ei. s-a dorit sa recuperam cumva zilele lipsa din revolutia planetei si am ajuns la o aberatie cu 31,28,31,30,31,30,31,31,30,31,30,31… o conventie pe care eu acum trebuie sa o salut, sa o „beau”? nu, multumesc…

o sa imi spuneti ca traditia noastra , a romanilor, e sa sarbatorim noul an… da, cu „florile dalbe”, cu ” plugusorul se porneste”… asa se face in toiul iernii , infloresc florile marului si sparge taranul brazda? de ce am senzatia ca anul nou era mia degraba inceputul anului agrar pe meleagurile astea si nu sfarsitul unei conventii si inceputul alteia?

uite de-asta nu sarbatoresc revelionul. pentru acelasi motiv pentru care nu o sa ii cer niciodata copilului meu sa imi ia flori si cadouri de 8 martie. pentru ca nu e o sarbatoare cu radacini, e o sarbatoare venetica, adusa in ziua de azi la rangul de consumism, in care romanul trebuie sa cheltuiasca „sa aiba ce pune pe o masa de revelion, sa fie imbelsugata”, sa cumpere cadouri de an nou , sa dea semeseuri la toata agenda ca sa nu se faca de ras, sa compuna poezioare stupide … n-am auzit pe nimeni venind cu plugusorul anul asta…..

si uite-asa incepe o noua zi de munca , dintr-un an calendaristic mai bun. pentru ca anul real nu stiu cand incepe….

Reclame

2 răspunsuri to “De ce NU sarbatoresc eu revelionul”

  1. Laly said

    Off…. ca mai ai si tu dreptate, insa intotdeauna zic eu ca e bine sa alegem o linie de mijloc 🙂

    Te pup si un an mai bun sa avem toti !

  2. nedeia said

    nu zic sanu ciocnim un pahar sau sa luam o cina , dar sa nu acordam evenimentului mai multa importanta decat are…. parerea mea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: